Baş ve boyun bölgesindeki iskeletsel ve dişsel sorunların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, hareketli apareylerden, dişlerin dış yüzeylerine takılan braketler ve bunlara adapte nikel titanyum ya da çelik tellere, iskeletsel destek ekipmanlarından, dişlerin iç taraflarına takılan lingual braketlere kadar pek çok yöntemi içermektedir.
Ortodontik tedavide kullanılan materyaller acısından teknoloji ne kadar gelişse de, tedavi prensipleri değişmemektedir. Erken teşhis, ortodontik bozuklukların önlenmesi ve düzeltilmesi için çok büyük önem arzeder Toplumdaki gelişim ve sosyal ilerlemeyle beraber, erişkin kişilerin de ortodontik tedavi ihtiyacı artmıştır.Ortodontik tedavide yaş sınırı büyük oranda ortadan kalkmıştır. Günümüzde gittikçe daha fazla sayıda erişkin hasta, ortodontik tedavi arzu etmektedir.
Ortodontal problemler, sadece çocukluk çağında oluşmaz. Diş kaybı, dişeti rahatsızlıkları gibi nedenlerden ötürü ileri yaşlarda da oluşabilir. Bu sorunların tedavisi, estetik problemleri düzeltmekten öte, çiğneme sistemini düzenleyerek dişlerin ömrünü de uzatır. Menapoz, dişeti rahatsızlığı veya çekim sonucu ortaya çıkan boşluklar(diastemalar) ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Bu şekilde görüntünün düzelmesinin yanı sıra dişlerin birbirleriyle ilişkisi bütünlestirilerek dişleri taşıyan kemik yapısı da güçlendirilmiş olur.
Ortodontik tedavıde kullanılan malzemeler gelişerek diş renginde braketler, şeffaf apareyler ve dişlerin iç yüzeylerine takılan (lingual) braketler geliştirilmiştir. Böylece yetişkin hastalar son derece kolay biçimde tedavi olabilmektedir.
Metal braketlere alternatif olarak, porselen braketler üretilmektedir. Bu braketler diş renginde ya da şeffaftır ve çok yakından bakılmadıkça fark edilmezler. Ayrıca, kullanılan teller beyaz renkli materyallerle kaplanabilir, bu sayede çoğunlukla hiç fark edilmeden ortodontik tedavi görebilirsiniz.
En önemli avantajı estetik olmasıdır.Dışardan bakıldığında ortodontik ekipman görünmez.dezavantajı ise maliyetli ve standart metal braketlere oranla tedavinin daha uzun sürmesi ve dilde irritasyondur. Uygulama aşamasında hastadan özel bır ölçü maddesiyle ölçü alınır ve ölçüye göre taranarak hazırlanan teller labarotuardan geldığinde hastaya uygulanır.
Standart ortodonti ekipmanlarıdırlar.dişlerin dış yüzeylerine uygulanırlar.kolay ve pratik uygulanmasının yanı sıra hastadan hastaya tedavi süresi değisse bile yine de en kolay tolere edilebilen aparatlardır.
Tedavi bitiminden sonra köpek dişlerinin iç tarafına yerleştirilen sabit tutucu tellerdir. Tedavinin geri dönmesini engeller.Bircok hastada kullanılagelen bu teller Sx adı veiılen şeffaf zar şeklindeki aparatlarla beraber kullanılabilirler. Teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun her ortodontik tedavide en önemli husus doğru teşhis ve doğru tedavi planlamasıdır. Bu sayede hastaların tedavileri mümkün olan en kısa sürede bitirilebilir.